Scheppingsdrift

Lezingen & activiteiten

Meld u aan voor de lezingen en activiteiten bij Christendom en slavernij. Reserveren is in de meeste gevallen noodzakelijk. Het gaat om fysieke lezingen bij ons in het museum, helaas is het om diverse redenen niet mogelijk om deze later online terug te kijken. Let op: dit programma wordt steeds aangevuld.

  • Helpt u mee? Wandkleed Draden van ons slavernijverleden

    3 juli t/m 22 sept op woensdagen en zaterdagen

    Werk vanaf 3 juli in Museum Catharijneconvent mee aan het wandkleed Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden, editie Utrecht. Meewerken kan op woensdagen en zaterdagen tijdens de openingstijden van het museum. De vrijwilligers worden begeleid door een handwerk expert.

    Lees meer
  • Lezing Christendom en slavernij: The making of

    Donderdag 18 juli om 14.00

    Christendom en slavernij. Een tentoonstelling die de nodige voorbereiding en zorgvuldigheid vereiste. Wat kwam er allemaal kijken bij deze belanghebbende expositie? U hoort het van conservator Madelon Grant.

    Lees meer
  • Concert Concert Catharijn Classique (21 juli)

    Zondag 21 juli om 15.00 en 16.00

    Tijdens dit concert worden Europese klassieke muzikale werken gecombineerd met door Max Knigge bewerkte Surinaamse volksliederen. Countertenor Arturo den Hartog en pianist Daan Boertien treden op met de cyclus ‘Let Us Garlands Bring’ van de Britse componist Gerald Finzi op gedichten van Shakespeare.

    Lees meer
  • Gespreksbijeenkomsten Dialoogbijeenkomsten Christendom en slavernij

    24 augustus & 21 sept 14.00 uur

    Vaak wordt gesproken over de doorwerking van het slavernijverleden in het heden. Maar wat bedoelt men daar eigenlijk mee? De doorwerking kent vele gezichten, en er leven uiteenlopende standpunten over. Kom naar een of meerdere dialooggesprekken bij Christendom en slavernij. De bijeenkomsten bieden ruimte om - onder leiding van een wetenschapper en een gespreksleider met elkaar in gesprek te gaan over de betekenis van het slavernijverleden voor het heden en de toekomst.

    Lees meer
  • Lezing De Evangelische Broedergemeente en slavernij

    Donderdag 25 juli om 14.00

    In de negentiende eeuw kregen zendelingen van de Herrnhutter-gemeenschap toestemming om tot slaafgemaakten te onderwijzen in de christelijke leer. De zendingspraktijken richtten zich vooral op de geestelijke groei, de versterking van gezinsstructuren en wat zij beschouwden als emancipatie onder de tot slaafgemaakten. Hoe hebben de tot slaafgemaakten de ontmoeting met de Herrnhutters werkelijk ervaren? Lezing door onderzoeker Maurice San-A-Jong.

    Lees meer
  • Concert Concert Catharijn Classique (28 juli)

    Zondag 28 juli om 15.00 en 16.00

    In dit concert neemt het bazuinkoor Boven de Sterren u mee op een muzikale reis die begint in de rijke tradities van de Evangelische Broedergemeente in Suriname en zich uitstrekt tot aan verjaardagen en feestelijke gelegenheden in Nederland. Het bazuinkoor staat bekend om zijn zuivere noten en onderscheidt zich door hun verfijnde etiquette en veelzijdige, inspirerende repertoire voor iedere gelegenheid.

    Lees meer
  • Concert Concert Catharijn Classique (4 augustus)

    Zondag 4 augustus om 15.00 en 16.00

    In de muzikale vertelling 'Schetsen uit de slavernij' presenteren acteur Felix Burleson en Abintu een deel uit de Surinaamse en Nederlandse geschiedenis dat ook vandaag de dag helaas nog vaak onderbelicht blijft. Felix schetst een beeld van hoe het toen was en neemt u mee op dezelfde wijze als hoe de tot slaaf gemaakte voorouders het ook vaak deden: door middel van orale overleveringen en muziek.

    Lees meer
  • Lezing De ontdekking van mijn slavernijgeschiedenis

    Donderdag 8 augustus om 14.00

    Op haar dertigste verjaardag keerde Maria Karg terug naar Suriname. De reis zou haar leven voorgoed veranderen. In het lege huis van haar overleden vader vond Maria een doos vol kaarten, brieven en oude boeken. Veertig jaar later vond ze de moed om te verkennen wat erin zat. Lezing over de zoektocht naar de slavernijgeschiedenis van haar familie.

    Lees meer
  • Concert Concert Catharijn Classique (11 augustus)

    Zondag 11 augustus om 15.00 en 16.00

    Bezoek dit bijzondere concert dat u onderdompelt in de mystieke muziekstijl van Curaçao, genaamd Muzik di Zumbi. Bereid u voor op een unieke samensmelting van traditionele percussie en ritmes van Curaçao, verrijkt met jazz, improvisatie, en samples uit historische archieven.

    Lees meer
  • Concert Concert Catharijn Classique (18 augustus)

    Zondag 18 augustus om 15.00 en 16.00

    Speciaal voor de tentoonstelling Christendom en slavernij speelt BOI AKIH het muzikale programma Yalelol. In Yalelol staat de kracht en constant evoluerende beweging van de voorouderverering en animisme uit de Molukken centraal. Door middel van betoverende muziek en persoonlijke verhalen neemt BOI AKIH je mee op reis door deze rijke cultuur.

    Lees meer
  • Lezing Kerken en racisme

    Donderdag 22 augustus om 14.00

    De laatste jaren is er veel aandacht voor racisme. Ook in kerken wordt het gesprek hierover gevoerd. Het is echter niet altijd duidelijk wat men precies met racisme bedoelt en wie daar verantwoordelijk voor is. Gezien de rol van het christendom in het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden is het interessant om te kijken wat er in kerken vandaag de dag leeft. Lezing door promovenda Kirsten van der Ham.

    Lees meer
  • Concert Concert Catharijn Classique (25 augustus)

    Zondag 25 augustus om 15.00 en 16.00 uur

    Kom langs bij dit prachtige concert vol gospelmuziek en kerkliederen. Denise Jannah zal liederen ten gehore brengen uit de rijke traditie van de Evangelische Broedergemeente, begeleid door pianist Danny van Kessel. Laat je meevoeren door de hartverwarmende klanken van deze bijzondere muzikale traditie.

    Lees meer
  • Lezing Koopman, dominee en slavernij in Indonesië

    Vrijdag 30 augustus om 14.00

    Vanaf het begin van de Nederlandse aanwezigheid in de Indonesische archipel was slavernij een belangrijk onderdeel van het beleid van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Hoe stond de protestantse kerk tegenover de slavernij? Hoe zat het met dominees die zelf slaafgemaakten bezaten? En hoe werd dit ethisch en theologisch gerechtvaardigd? Lezing door historicus Wim Manuhutu.

    Lees meer
  • Concert Concert Catharijn Classique (1 september)

    Zondag 1 september om 15.00 en 16.00

    Geniet van prachtige gospelklanken tijdens het concert van G-Project. Deze groep zingt diverse gospelgenres en heeft ook een aantal liederen herschreven in het Nederlands, en daarmee een nieuwe genre in het leven geroepen: NederGospel. Het doel van G-Project is het afreizen van stad en land om anderen te verlichten en te verblijden met hun boodschap.

    Lees meer
  • Lezing Verstrengeling tussen kerk en slavernij

    Donderdag 5 september om 14.00

    In het Nederlandse koloniale rijk hadden predikanten volop tot slaafgemaakten in bezit. In Suriname was een derde van de gereformeerde predikanten plantagehouder. Ook kerken waren betrokken bij de koloniale slavernij, waarbij sommigen zelfs plantages oprichtten. Hoewel een aantal predikanten kritisch was, bleken ze zelden in staat écht de banden te verbreken met het uitbuitende systeem. Lezing door dr. Martijn Stoutjesdijk.

    Lees meer
  • Gratis toegang UITfeest Utrecht (7 september)

    Zaterdag 7 september

    Museum Catharijneconvent doet mee aan het UITfeest Utrecht op zaterdag 7 september! Op deze dag is het hele museum gratis toegankelijk, inclusief de tijdelijke tentoonstelling 'Christendom en slavernij'. Ook kun je de flitslezing 'The making of' bijwonen, waarin conservator Madelon Grant je meer vertelt over wat er allemaal kwam kijken bij deze belanghebbende tentoonstelling.

    Lees meer
  • Talkshow Oscam Speak Session x Museum Catharijneconvent

    Zondag 8 september om 14.00 uur

    Zondag 8 september van 14:00 uur tot 15:30 organiseren we samen met OSCAM (Open Space Contemporary Art Museum) een OSCAM Speak Session. Deze is gekoppeld aan de tentoonstelling Christendom en slavernij. We gaan met publiek en kunstenaars in gesprek over de tentoonstelling. De moderator is Jennifer Muntslag, ook wel bekend als JNM The Naked MC en de sprekers zijn Vincent Van Velsen, Serana Angelista, Kenneth Aidoo en Jerrold Saija.

    Lees meer
  • Concert Concert Catharijn Classique (8 september)

    Zondag 8 september om 15.00 en 16.00 uur

    Wij nodigen u van harte uit voor een concert met mooie traditionele Afro-Surinaamse muziek in de kloostertuin van Museum Catharijneconvent. Het podium wordt betreden door Black Harmony, een groep ambitieuze en gedreven jongemannen die zich heeft gespecialiseerd in close harmony. Mis het niet!

    Lees meer
  • Lezing Kerk en slavernij in Batavia

    Donderdag 12 september om 14.00

    In de bruisende havenstad Batavia (het huidige Jakarta) kwamen handel, macht en geloof samen. Batavia was het kroonjuweel van de Nederlandse aanwezigheid in Indonesië. De koloniale welvaart werd echter voornamelijk gedreven door de uitbuiting van slaafgemaakten. Terwijl veel predikanten en zendelingen slavernij legitimeerden, stonden anderen op voor de afschaffing ervan. Lezing door promovendus Alexander van der Meer.

    Lees meer
  • Lezing Protestantisme in het Nederlandse zelfbeeld

    Donderdag 19 september om 14.00

    Het Nederlandse zelfbeeld is over het algemeen uitzonderlijk positief en verdraagt het niet dat racisme onder de aandacht wordt gebracht. In deze lezing stelt theoloog Janneke Stegeman dat het protestantisme een belangrijke pijler is onder dit positieve dominante witte zelfbeeld. Ze doet dat door de koloniale en christelijke achterkant te laten zien van eigenschappen die Nederlanders zichzelf vaak toedichten: tolerant, vrij, uitverkoren, spaarzaam, gematigd en verlicht.

    Lees meer
  • Docentenmiddag Docentendag 'Een beladen verleden' - 20 september

    Vrijdag 20 september 2024 van 13:00 - 16:30

    Het slavernijverleden een plek geven in je onderwijspraktijk

    Lees meer
  • Lezing Sporen van het slavernijverleden

    Zondag 22 september om 14.00

    Overal om ons heen zijn sporen van het slavernijverleden te vinden. Veel alledaagse dingen die we als ‘typisch Nederlands’ beschouwen, zijn verbonden met het koloniale verleden. Kerkorgels zijn op dit gebied heel interessant. Duizenden zijn er bewaard gebleven, zowel in Nederland als overzee. Lezing door onderzoeker Dienke Hondius.

    Lees meer